1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Рапица от Синджента – високодобивни хибриди и растителнозащитни програми

Рапица от Синджента – високодобивни хибриди и растителнозащитни програми

Компанията представи демо платформите си ОптиТех Експо 2019

Синджента за поредна година представи на демо платформите си ОптиТех Експо 2019 високодобивната си селекция от конвенционални хибриди рапица и ефективна растителнозащитна програма в културата за сезон 2019-2020 г. Над 500 земеделски производители от цяла България успяха да видят едни перфектно гарнирани, чисти от плевели и обещаващи високи добиви посеви.

Масовата практика в България е в сеитбооборота да се използват хербициди със сходен  механизъм на действие. Така наречените ALS инхибитори (сулфонилуреи, имидазолинони) са сред най-често използваните хербициди при слънчоглед, царевица, житни култури, а от няколко години и при рапицата. Тази практика може да стимулира възникване на устойчиви плевелни видове. Именно затова програмата на Синджента предлага използването на хербицид с различен механизъм на действие, което намалява риска от възникване на устойчивост на плевелите и компрометиране на борбата с тях при останалите култури.

И тази година пред част от земеделските производители ще стои дилемата конвенционална рапица или рапица по технологията Clearfield®.

Отговорите на въпроса „защо конвенционална рапица от Синджента" са следните:

1. Защото с конвенционалните рапични хибриди на Синджента може да разчитате на по-високи добиви.

2. Защото получавате цялостна технология на производството, подкрепена с адаптирани растително защитни решения.

3. Защото засявайки конвенционални хибриди Вие прекъсвате цикъла на ALS инхибиторите и намалявате риска от развитието на резистентност при плевелите. От друга страна, така си улеснявате борбата със самосевките в житни, особено при една неблагоприятна есен (каквито бяха есените през последните години)

Синджента е подбрала за предстоящия сезон 4 от най-високодобивните си хибриди, които имат потенциал да изпреварят по добиви всички предлагани на българския пазар хибриди:

СИ Флориан е новото високодобивно предложение от Синджента за този сезон. Този хибрид се характеризира с много висока устойчивост на разпукване на шушулките. Средно късен, с изключително висока толерантност на фома. Подходящ е за ранна сеитба - няма опасност да стрелкува през есента. Добивният му потенциал, отчетен през 2018, е 503 кг/дка.

Блустар за трета година се представя блестящо и е един от топ хибридите на пазара. Средно късен хибрид с много добра адаптивност към различен тип почви. Отличава се със силен начален старт. Толерантен на синя китка, както и на Фома и Склеротиния. Блустар показва изключителен добивен потенциал, стабилност и маслено съдържание през последните 3 години. Добивите, пожънати от Стемагро ЕООД тази година, са 482 кг/дка от производствени посеви при Христо Милев от гр. Кубрат.

СИ Везувио е хибрид, наложил се през годините в България с много висок и стабилен добив. Средно ран хибрид, отличава се с толерантност към високи температури и засушаване. Ниско и компактно растение с отличен капацитет за разклоняване. Хибридът изпъква с добивен потенциал от 495 кг/дка.

 

СИ Харнес е средно ран хибрид с добра зимоустойчивост и много пластичен по отношение средата на отглеждане. Хибридът е подходящ за леки почви. Компактно растение, лесно за прибиране. Хибридът е изключително подходящ за района на Южна и Югозападна България.

В подкрепа на българския земеделски производител за втора поредна година Синджента предлага програма „Сигурност в рапица 2019". Тази програма представлява Уникална двойна застраховка - компенсация при непоникване на рапицата поради суша. Синджента защитава инвестицията в семена рапица и почвен хербицид Теридокс, предоставяйки при непоникване безвъзмездно реципрочно количество семена и почвен хербицид за слънчоглед през пролетния сезон на 2020. Тази програма покрива един от най-критичните моменти при отглеждането на рапица. Земеделските производители, които се включат в програма „Сигурност в рапица 2019", ще намалят риска за инвестицията си.

Избирайки хибридите и програма „Сигурност в рапица 2019" на Синджента, българските земеделски производители залагат на сигурността и високата рентабилност.

 

Екипът на Синджента пожелава успешна и печеливша нова стопанска година на своите партньори!

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.