1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Създадоха първата захарна тръстика по новата технология

Създадоха първата захарна тръстика по новата технология

Двата нови сорта отговарят на едно от най-големите предизвикателства пред сектора за добив на захарна тръстика

Бразилски учени създадоха първите два сорта захарна тръстика, получени чрез т.нар. генна ножица. Сортовете се отличават с това, че клетъчните им мембрани са по-лесни за разграждане и с по-високо съдържание на захароза.
 
Двата нови сорта отговарят на едно от най-големите предизвикателства пред сектора за добив на захарна тръстика – по-лесен достъп до захарта в клетките на растителната тъкан. Това ще улесни производството на етанол и извличането на други биопродукти, убедени са учените.
 
При първия сорт технологията CRISPR е заглушила гена, който отговаря за устойчивостта на клетъчната стена, като с това допринася за по-лесното разграждане и прави процеса за извличане на захарозата по-ефикасен.
 
Вторият сорт е създаден чрез заглушаване на ген в тъканта на захарната тръстика. Като резултат се получава по-висока производителност на захароза в самото растение. Така съдържанието на захароза в стеблото се повишава с 15%, а в листата с 200 на сто. Нараства и концентрацията на глюкоза и фруктоза, както в сока от тръстиката, така и в самата тъкан.
 
Според учените най-голямата полза ще бъде по-ефективното производство на етанол, по-добрата смилаемост като храна за животни и по-голяма добавена стойност. Бразилия е най-големият производител на захарна тръстика в света. През сезон 2020/21-а световното производство на захар възлиза на 188 милиона тона, от които 39 милиона тона бяха именно от южноамериканската страна, получени от захарна тръстика. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.