Двата нови сорта отговарят на едно от най-големите предизвикателства пред сектора за добив на захарна тръстика
Бразилски учени създадоха първите два сорта захарна тръстика, получени чрез т.нар. генна ножица. Сортовете се отличават с това, че клетъчните им мембрани са по-лесни за разграждане и с по-високо съдържание на захароза.
Двата нови сорта отговарят на едно от най-големите предизвикателства пред сектора за добив на захарна тръстика – по-лесен достъп до захарта в клетките на растителната тъкан. Това ще улесни производството на етанол и извличането на други биопродукти, убедени са учените.
При първия сорт технологията CRISPR е заглушила гена, който отговаря за устойчивостта на клетъчната стена, като с това допринася за по-лесното разграждане и прави процеса за извличане на захарозата по-ефикасен.
Вторият сорт е създаден чрез заглушаване на ген в тъканта на захарната тръстика. Като резултат се получава по-висока производителност на захароза в самото растение. Така съдържанието на захароза в стеблото се повишава с 15%, а в листата с 200 на сто. Нараства и концентрацията на глюкоза и фруктоза, както в сока от тръстиката, така и в самата тъкан.
Според учените най-голямата полза ще бъде по-ефективното производство на етанол, по-добрата смилаемост като храна за животни и по-голяма добавена стойност. Бразилия е най-големият производител на захарна тръстика в света. През сезон 2020/21-а световното производство на захар възлиза на 188 милиона тона, от които 39 милиона тона бяха именно от южноамериканската страна, получени от захарна тръстика.