1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Синджента с номинация за иновативност от Fruit Logistica Innovation Award 2022

Синджента с номинация за иновативност от Fruit Logistica Innovation Award 2022

Още много вкусове ще бъдат на разположение за опитване по време на Fruit Logistica

Зеленчуковите семена на Синджента получиха номинация за втора поредна година от Fruit Logistica Innovation Award в Берлин. Номинацията от най-престижното събитие в индустрията е символ за лидерството в сферата на иновациите на компанията в сегментите с високо търсене от домати до дини, чушки и царевица. Сортът карфиол Istem® на Синджента е сред финалистите, две години след като доматът YOOM® спечели златната награда.

Fruit

Istem® е високодобивен и привлича потребителите с факта, че е изцяло ядлив, със сладки розички върху сочни и нежни стъбла, и без хранителни отпадъци. Карфиолът е лесен за приготвяне и може да бъде консумиран свеж или сготвен, било то опечен, на барбекю, на пара или запържен. В допълнение той е изключително здравословен, благодарение на фибрите и имуностимуланта витамин C, които съдържа.

Istem® беше представен на пазара в Обединеното кралство през 2021г. и вече получи наградата 3 звезди Superior Taste Award от Brussels International Taste Institute.

Най-доброто изисква устойчивост и визия

Когато двама служители от екип Зеленчукови семена на Синджента забелязват странични издънки на карфиол, те знаят, че това е бъдещето. Годината е 2012, но предстои да се извърви още дълъг път, преди продуктът да се представи на пазара. Нужни са устойчивост и визия, за да се размножи, тества и пробва вкусът на Istem. През 2020г. Синджента удължи своето партньорство с производителя Barfoots, в Обединеното кралство, който отглежда и опакова зеленчука на ръка под общия бранд CauliShootsTM.

„Сортът Istem е перфектен пример за приоритетите на Синджента в направление Зеленчукови семена. За нас производителите и устойчивостта са в ядрото на всичко, което правим. Имаме способността да използваме гъвкави, научно обосновани агрономически решения за създаване на устойчиви култури, докато следим очакванията на потребителите и тенденциите на пазара. Сортът Istem е чудесно доказателство за това. Той не само ограничава хранителния отпадък, но също така предлага на потребителите отличен вкус, както и здравословен и удобен избор“, казва Лотфи Бани, ръководител на проекта Istem за Европа.

Istem има светло бъдеще. През 2022г. е планирано да се проведат обширни изпитания на сорта в Европа, Африка, Близкия Изток, Северна Америка и Австралазия, с цел подготовка за представянето му на нови пазари.

Вкусете бъдещето на Fruit Logistica

Сегментът Зеленчукови семена на Синджента продължава да бъде лидер със своята гама от иновативни сортове. Много от тях ще бъдат представени по време на Fruit Logistica. Зад всеки зеленчук стои историята за това как екипът на Синджента подхожда към нуждите на света за здравословни, питателни плодове и зеленчуци, които помагат на производителите да ограничат въздействието си върху климатичните промени, докато задържат добрите си приходи.

Тиквичката Zefiros например е разработена, за да помага на фермерите да бъдат продуктивни и печеливши в период на повишаващи се температури, причинени от глобалното затопляне. Сортът е подходящ за по-кратък летен сезон, добивът се запазва при по-високи температури, устойчив е на четири вируса и качеството се запазва след прибиране на реколтата.

Когато производителите бяха изправени пред предизвикателството на съкрушителния нов вирус на кафяво набраздяване при доматите (ToBRFV), Синджента положи усилия да ускори темповете на проучване и разработка, за да отговори на тази заплаха. Бързината и прецизността на екипа поднесе на производителите сортове, устойчиви на вариации като Lansor и Barosor. И двата сорта позволяват на фермерите да увеличат максимално продаваемата продукция, дори когато ToBRFV е наличен. Синджента също разработи сортове на спанак, който е устойчив на листната болест Stemphylium.

Синджента поддържа преднина пред очакванията и предпочитанията на потребителите, когато става дума за вкус, вид и усещане, което търсят в своя начин на живот. Нашият по-малък по размер Piel de Sapo пъпеш е подходящ за малки семейства или за индивидуално консумиране. Сладката чушка без семки Angello® предлага питателна закуска в движение, а марулята бургер е оформена като бриош, като същевременно вкусът й се запазва много добре в гореща храна. Всички тези и много други сортове ще бъдат представени по време на Fruit Logistica, Зала 1.2, щанд D16 от 5 до 7 април 2022г.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.