1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Според експертите успехът на една ферма се дължи 40% на селекцията и 60% на мениджмънт

Според експертите успехът на една ферма се дължи 40% на селекцията и 60% на мениджмънт

Селекцията трябва да бъде достъпна до всеки фермер

Според експертите успехът на една ферма се дължи 40% на селекцията и 60% на добрият мениджмънт. По време на изложението Зелената седмица преди една седмица бе финализиран проект за обучение на наши фермери в Германия, започнат преди две години от НСГБ. По данни на  Съюза селекцията е едно скъпо мероприятие, което отнема много време, много труд и голям професионализъм. Една доза семенна течност от бик със средни показатели струва между 8 и 12 лева. На по класните бици цената е от 15 до 30 лева. Сексираната семенна течност е 50 лева дозата. Или при 2.5 дози за едно заплождане плюс труда фермера дава в най-добрия случай над 50 лева.

Към това се прибавят таксите за контрол на продуктивните качества, изготвянето на случните планове, линейната оценка, доброто хранене на младите животни, увеличения период за изхранване на цяло мляко и други добавки. Не случайно създаването на един качествен бик струва не по-малко от 200 000 евро. Селекцията трябва да бъде достъпна до всеки фермер и тои да я ползва за подобряване качеството на стадото си, а също и да участва в програмите.

От Националният съюз на говедовъдите в България се опасяват, че през следващия програмен период на ОСП част от фермерите няма да могат да участват в Схемата за обвързано подпомагане на крави под селекционен контрол. Причината за това е, че някои от тях не провеждат селекционен контрол на стадата си в момента.

В писмо изпратено до Министерство на земеделието и храните, от НСГБ задават следните въпроси:

  • Фермерите, които не провеждат селекционен контрол в момента могат ли да включат стадата си.
  • Развъдните асоциации разполагат ли с паричен ресурс за провеждане на селекционната дейност при увеличение на контролираните крави.
  • Какъв период от време е нужен да се контролират стадата за да могат да се включат в схемата за обвързано подпомагане на крави под селекционен контрол.
    Закупените от други страни животни и имащи съответните документи могат ли да участват в схемата.

От НСГБ разчитат на бърз отговор и изясняване на правилата които трябва да се спазват за да могат фермерите да участват в тази схема.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.