1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: „Университет под небето“ представи на студенти най-новата генетика при пролетниците

Тази седмица в АГРОФОРУМ: „Университет под небето“ представи на студенти най-новата генетика при пролетниците

И още: Как се развива селекцията при рапицата

„Университет под небето“ - под това мото премина полски ден, на който студенти от Тракийския университет в Стара Загора се запознаха с най-новата генетика при царевицата и слънчогледа.

Нов фунгицид е приложен на опитни полета край гр. Кубрат, за да се види неговото действие при житни култури. Какви добиви се очакват след използването му – вижте тази седмица в АГРОФОРУМ.

Селекцията при рапицата се развива все повече, тъй като това е атрактивна и рентабилна култура.

Годината ще бъде успешна за земеделците, които я отглеждат, въпреки климатичните аномалии. Това отчетоха гостите на полски ден, които разгледаха опитни полета край добричкото село Лозенец.

Търговско-сервизен център за агротехника беше открит в гр. Добрич. С него се постави краят на инициативата под надслов Майски вечери, благодарение на която стотици земеделци оборудваха стопанствата си с необходимите им машини.

Ефективна борба с болестите по житните култури трябва да се проведе с най-новите фунгициди. Кои са те и как са се справили в тази критична откъм климатични условия година? 

Броени седмици преди жътвата на рапица и пшеница земеделски производители от Южна България се събраха на опитни полета, за да обсъдят състоянието на есенните култури и да прогнозират добивите.

Нов етикет ще отличава храните, които са произведени от суровини от планински райони. Етикетът няма да е задължителен, а препоръчителен. Предстои МЗХ и БАБХ да изработят регламент за неговото прилагане.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.