Царевичният хибрид P 9241 – подходящ за сухите и горещи условия на Добруджа!

Хараламби Стоянов разчита на тази генетика за високи и стабилни добиви

За трета година младият земеделски стопанин Хараламби Стоянов залага на хибрида P 9241 от портфолиото на Pioneer Corteva. Спрял се на този продукт след изпитване на опитно поле. През предходната стопанска година го сее на масов посев и добива от 800 до 1000 кг/дка.

Присъстваме на сеитбата на P 9241 в землището на село Свещарово. Условията са подходящи за кампанията, смята фермерът. „Вече много години работим с фирма Пионер и сеем техни опити. Тази година имаме 22 хибрида от портфолиото им. В момента сеем царевица P 9241, която сме я избрали след наблюдения през годините", допълва Хараламби Стоянов.

Хибридът е с ФАО 370, подходящ за климата в Източна Европа и представянето му по полетата в България доказва това. „Хибридите на Corteva могат да стартират при по-ниска температура на почвата и над 5 градуса вече започва покълването", коментира Цветелина Герджикова, регионален агроном за регион Добрич и Ген. Тошево на Corteva. Заедно със земеделския стопанин тя е на полето и замерва почвената температура. „В момента засичаме 8-9 градуса на почвата, като тенденцията е през деня да се увеличава. Условията са подходящи и сеитбата ще бъде успешна", коментира още Цветелина Герджикова.

Във фаза активен растеж през фаза цъфтеж до наливане на зърното хибридите на Пионер издържат на много високи температури. „P 9241 e от групата Optimum AQUAmax, той е създаден за условия, които наблюдаваме през последните години в Добруджа", допълни още агрономът. Хибридът има бърз ранен старт и е подходящ и за ранна сеитба.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.