1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Учени откриха ген на ориз, който издържа на наводнения

Учени откриха ген на ориз, който издържа на наводнения

Решават проблема с изхранването в райони с резки климатични промени

Учени са идентифицирали ген, който ще позволи на една от разновидностите на ориза да издържи на силни наводнения, като измъква листата си над водата. Чрез генна модификация на други по-плодородни сортове ориз ще бъде решен проблемът с изхранването на населението в райони където се наблюдават резки климатични промени, обобщават авторите на откритието, описано в най-новия брой на списание Nature.

На учените отдавна е известна способността на т. нар. дълбоководен ориз, който се отглежда в низини с резки климатични промени и при наводнения изтегля своите листа високо над водата. Чрез тях оризът си осигурява кислород по цялото стъбло, за да не загине. Единственият недостатък на този сорт е неговият нисък добив от единица площ.

Професор Матуока Ашикари от университета на Нагоя и неговите колеги са открили ген, който ще помогне на обикновения ориз да се съпротивлява на наводнения. Те извлекли два гена, наречени SNORKEL1 и SNORKEL2 (дихателна тръба за плаване под вода – от англ. ез.), и ги присадили на нормално оризово растение, което дава високи добиви, но не издържа на наводнения. Трансгенният ориз се оказал способен не само да дава високи добиви, но и подобно на дълбоководния ориз да издържа на наводнения. Авторите на статията прогнозират, че тяхното откритие ще помогне да бъдат решени проблемите с изхранването на населението на райони където има резки климатични промени. Такъв проблем например стои в Бангладеш където фермерите в дъждовния сезон са принудени да отглеждат дълбоководен ориз, който обаче ражда съвсем малко на брой зърна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.