1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Учени: Ползите от ГМО са многообещаващи

Учени: Ползите от ГМО са многообещаващи

През XXI в. се увеличава рискът от конфликти и проблеми с хранителната сигурност заради затоплянето на климата

Откритията с помощта на генното инженерство в областта на медицината, теориите за произхода на живота, психологията и дори сигурността в бъдеще все повече ще се приемат като част от нормалното и естествено развитие на човечеството. Ако започнем обаче безотговорно да създаваме "подобрени" организими или индивиди, без да спазваме етични и морални норми, последиците може да са катастрофални, коментират в интервю за БТА учени и експерти.

Може ли генното инженерство да реши проблемите с изхранването, болестите и дори тероризма

През XXI в. се увеличава рискът от конфликти и проблеми с хранителната сигурност заради затоплянето на климата. Недостигът на вода и храна най-вече в бедните страни от Юга ще засили миграцията, а климатичните промени "ще повишат непряко риска от конфликти", предупреждават експерти от ООН в доклад от 31 март т.г., цитирани от Франс прес.

Дни по-рано АФП съобщи, че учени и фондации се обединили в световно партньорство с цел да се увеличи с 50 на сто добивът на пшеница до 2034 г., тъй като търсенето й нараства по-бързо от добивите. "На фона на тези факти ГМО могат да помогнат да се запази човечеството", смята професор доктор на биологическите науки Иван Минков, ръководител на Катедра "Физиология на растенията и молекулярна биология", функционален декан по науката на Фонд "Научни изследвания" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и ръководител на Геномен изследователски център.

"Досега не са доказани ясни и опасни последици от ГМО, а ползите са многообещаващи. Изумително е защо хората не разбират това. Когато в магазина я няма не "любимата ни храна", а храната въобще, може би ще се сетим за генното инженерство. Дано да не е много късно", допълва проф. Минков.

С генно инженерство се разработват лекарства и нови методи на терапия дори на заболявания, смятани за най-големия бич на човечеството. Налице е първият "жив лазер" - клетка от човешки бъбрек, която произвежда лазерен лъч, за да активира медикаменти в тялото и да лекува рака отвътре, съобщават "Сайънс дейли" и Би Би Си.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.