1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. В Перу селектираха нов сорт картофи

В Перу селектираха нов сорт картофи

От агроведомството планират да раздадат безплатно посадъчен материал на земеделските стопани в планината

Нов сорт картофи селектираха перуански учени от Националния институт за агроиновации в Лима. Той е богат на желязо и цинк и може да помогне в борбата срещу анемията.

Според публикацията на Института в перуанската столица в 100 грама се съдържат около 23 милиграма желязо и 19 милиграма цинк, което е двойно повече, отколкото в обикновените сортове. Освен това в тях има и голямо количество полифеноли и антиоксиданти, които могат да допринесат за превенцията на някои видове ракови заболявания.

При представянето на новия сорт земеделският министър Густаво Мостахо заяви, че "тези уникални картофи ще намалят глада по света и ще помогнат в борбата срещу анемията". С тях правителството прави сериозна стъпка към преодоляването на проблема с недохранването и свързаните с това здравословни рискове във високите части на Андите.

По изчисления на властите 44 процента от децата в тези региони страдат от малокръвие, причинено от недостатъчно желязо в храната. От агроведомството планират да раздадат безплатно посадъчен материал на земеделските стопани в планината.

Според учените, сортът е устойчив на различни болести и вредители и успешно може да се отглежда на големи надморски височини. Очакваните добиви са около 20 тона от хектар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.