1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Въвеждането на патентна такса може да реши финансовите проблеми на Института по земеделие в Карнобат

Въвеждането на патентна такса може да реши финансовите проблеми на Института по земеделие в Карнобат

Повече от 10 години проблемът стои открит и никой министър не се захваща с разрешаването му

Научните работници в Института по земеделие в Карнобат алармират пред БНТ за проблема с авторските им права, които не се изплащат въпреки законовата уредба. Повече от 10 години проблемът стои открит и никой министър не се захваща с разрешаването му. Елитни семена от различните сортове, създадени тук, продължават да се продават без да се правят отчисления за авторски права. Ако се въведе патентна такса от 10 ст. на килограм ще бъде решен веднага проблемът с финансирането на научния институт, твърдят учените.

За създаването на ечемичения сорт „Кехлибар” доц. д-р Тодорка Савова работи 15 години. Институтът по земеделие в Карнобат има признати 30 сорта. За никой от тях колективът не е получил полагащите се по закон авторски права. Учените споделят, че въпросът е регулиран и в такива страни, които ценят  производството на института и не са членове на Европейския съюз.

Доц. д-р Драгомир  Вълчев, директор на института, заяви, че към сорт „Ахелой”, който намира добър прием сред фермерите, преди две-три години е проявен голям интерес от земеделски производители  в Турция и в момента с тях има сключен лицензионен договор, с който институтът им дава право да го отглеждат на площта на цяла Република Турция.

Директорът на института допълни още, че ако се реши проблемът с авторските права, ще отпаднат и финансовите проблеми на института.  Това е и единственият законов път, по който институтът може да се самоиздържа.

Доц. д-р Тодорка Савова уточни, че решението е да се постави една добавена стойност от една-две стотинки на килограм. В годините обяснението и от министерството на земеделието, и от Селскостопанската академия е, че срещу тази добавена стойност има съпротива от земеделските стопани. Учените от института в Карнобат обаче не са убедени в това, защото високата класа на сортовете, които те произвеждат, са накарали много фермери отново да ги купуват, след като няколко години са понасяли загуби, засявайки нелицензирани скъпи вносни семена.

Проблемът с авторските права на семепроизводителите се отнася за всички институти, които произвеждат семена и създават сортове, твърдят учените от Карнобат. Само в системата на Селскостопанската академия институтите са седем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.