1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Великобритания разхлабва ограниченията за ГМО растения

Великобритания разхлабва ограниченията за ГМО растения

След излизането си от Европейския съюз Обединеното кралство вече е в състояние, само да решава дали да насърчава иновациите в този сектор

Промени в предписанията за генномодифицираните растения прави британското правителство. За научни цели и за тестове вече е достатъчно на министерството на земеделието да се изпрати само едно уведомително писмо.
 
Земеделският министър Джордж Юстис изтъкна пред медиите в Лондон, че генните манипулации са инструмент, който може да помогне на страната да се справи с някои от най-големите предизвикателства, пред които е изправена – осигуряването на продоволствието, климатичните промени и биологичното разнообразие. След излизането си от Европейския съюз Обединеното кралство вече е в състояние, само да решава дали да насърчава иновациите в този сектор, допълни той.
 
В бъдеще научните институции, както и всеки, който иска да тества генномодифицирани посевни материали, няма да са длъжни да преминават през сложните лицензионни процедури. Вместо това ще е достатъчно да се изпрати уведомително писмо. Засега новите правила важат само за Англия, но не и за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.
 
Целта на промените е да се селектират растения, като захарно цвекло, които съдържат повече хранителни вещества и са по-издръжливи на британския климат и на болести и вредители. Затова правителството разрешава малки генни намеси в рамките на един вид растения, докато манипулации, включващи повече от един вид, остават строго регулирани. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.