1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Време за равносметка

Време за равносметка

До 300 кг/дка от хибридите слънчоглед на Corteva Agriscience в Добруджа!

Жътва на хибриди слънчоглед от портфолиото на Corteva Agriscience събра край Добрич земеделски стопани от областта. Домакин на демонстрационното прибиране на реколтата от маслодайната култура беше фирма „Искра 2003” ЕООД.

„Идеята на това поле е да демонстрираме целия цикъл на производство при пролетните култури”, обяви Георги Герджиков, представител на Corteva Agriscience за Североизточна България. „Жътвата на слънчоглед показа добиви около 260 - 300 кг/дка. Това за тази година в нашия регион е много добър, дори отличен резултат. Досега имахме възможност да приберем 6 демонстрационни полета. На места с оскъдни дъждове и видимо засушаване резултатите са около 150 кг/дка, но при наличие на локални валежи – над 300 кг/дка”, обобщи още Георги Герджиков.

На демо полето край Добрич бяха представени слънчогледови хибриди от различни технологии – Експрес толерантни, Клиърфийлд и конвенционални. Сеитбата на пролетната култура е извършена в началото на април.

Експрес толерантните хибриди са третирани с 4 г/дка Експрес и хербицида Шадоу за контрол на широколистни плевели.

При Клиърфийлд технологията е приложен Пулсар в доза от 150 мл.

Конвенционалните слънчогледи са третирани както с почвен хербицид, така и с новия продукт на Corteva – вегетационния хербицид Вибала. Излизането му на пазара у нас предстои. Хербицидът контролира широколистните плевели.

Условията за развитие на пролетните култури в Добричка област бяха изключително тежки. Сумарните валежи по време на вегетация са от 100 до 2 литра на кв. м.

Автор: Галина Недкова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.