1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Закона предвижда ясно разграничаване на дейностите на МЗХ, ИАСРЖ и ОД „Земеделие”

Закона предвижда ясно разграничаване на дейностите на МЗХ, ИАСРЖ и ОД „Земеделие”

В Закона за животновъдството е въведено ново дефиниране на развъдните организации

В МЗХ има специализираната дирекция - „Животновъдство”, която да организира дейността и създава условия за осъществяване на държавната политика в областта на животновъдството, като разработва стратегии и програми за неговото развитие и изготвя нормативните актове в областта на животновъдството.

Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/ ще осъществява контрол върху развъдната дейност, ще управлява и съхранява генетичните ресурси в животновъдството, както и ще управлява Националната референтна лаборатория за генетични анализи в  животновъдството. Друга нейна функция ще бъде свързана със събирането на такси в размер, определен с тарифа на Министерския съвет при осъществяване на дейностите си.

ОД „Земеделие” ще провеждат държавната политика в областта на животновъдството на областно ниво.

В Закона за животновъдството е въведено ново дефиниране на развъдните организации, както следва:

Развъдните организации:

  • се учредяват въз основа на свободна инициатива на физически и юридически лица за извършване на развъдна дейност по породи, линии или хибриди животни и извършват развъдна дейност с животни, собственост на нейните членове.
  • извършват развъдна дейност с животни от един вид.
  • в рамките на вида животни могат да се сдружават различни развъдни организации.

За първи път са разграничени животновъдните обекти според начина на използване и предлагане на продукцията и са въведени следните понятия:

  •  "Лично стопанство"- това е животновъден обект, в който се
  • отглеждат животни с цел добив на суровини и храни за лична консумация.
  • „Ферма"  -  животновъден обект, в който се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни за предлагане на пазара и се регистрира по реда на чл. 137 от  Закона за ветеринарномедицинската дейност,  т. е. на пазара ще се предлагат суровини и храни, които са под ветеринарен контрол.

Ще бъде регламентирана дейността на животновъдните обекти, разположени в планинските и необлагодетелстваните райони с наредба на министъра на земеделието и храните, с цел да се отрази спецификата на тези региони при определяне на изискванията спрямо тях.

Предвидено е селскостопанската дейност в една ферма да се извършва само от едно лице.

Този текст е във връзка с мерките за здравеопазване на животните и ясно дефиниране на лицата, подлежащи на финансово подпомагане.

За Национален координатор по генетичните ресурси е определена ИАСРЖ.

Към националния координатор по генетичните ресурси в животновъдството се създава Национален съвет от представители на неправителствени организации.

Актуализирани са изисквания към развъдните организации при  тяхното признаване:

  • да бъдат вписани в Централния регистър при Министерството на правосъдието за юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност;
  • отпада изискването за представяне на сертификат от Патентно ведомство

Променени са условията, при които се отнема разрешителното на развъдните организации, а именно:

Министърът на земеделието и храните отнема разрешението на развъдната организация за извършване на развъдна дейност, когато развъдната организация:

  • не е започнала да осъществява развъдна дейност;
  • застрашава съществуването на породата;
  • не предоставя информация на контролните органи;
  • дискриминира своите членове;
  • неправомерно изразходва финансовите средства, предоставени й от държавата.

В Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз са прехвърлени всички дейности свързани с класификация, окачествяване и предлагане на пазара на месо и яйца от Закона за животновъдството. Имайки предвид дейността на кланиците и отговорността, които те носят във връзка с прилагане на пазарните стандарти, както и за предотвратяване на опитите за неспазване на разпоредбите за качество и условия за съхранение на месо, имуществените санкции са  увеличени както следва:

  • при първо нарушение   – от 3 до 10 хил. лв.
  • при второ нарушение    – от 10 до 25 хил. лв.
  • при трето нарушение – отнемане правото на дейност.

В Закона за закрила на новите сортове растения и породи животни е разписано, че Българската държава в лицето на МЗХ е собственик на сертификатите на местните (автохтонни) породи и създадените в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.