1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Защо земеделците избират изпитани семена за зеленчуци?

Защо земеделците избират изпитани семена за зеленчуци?

От няколко години отглеждате зеленчуци в градината си, но или добивът е малък, или вкусът на доматите, краставиците, чушките не е този, който помните от детството си. За разлика от вас, съседът земеделец всяка година отглежда декари зеленчуци и се радва на добра реколта. И вие се питате каква е тайната му?

SS

Всъщност, няма тайна. Просто за разлика от вас, професионалните земеделци внимателно избират семената за зеленчуците, защото знаят, че без качествени семена няма как да очакват добра реколта.

Как земеделците избират изпитани и качествени семената за зеленчуци?

●     Правят предварително проучване на пазара

Те знаят, че и най-добрите семена да закупят, ако продуктът (зеленчуците) не се търсят, няма да има кой да изкупи продукцията им в края на сезона. Затова преди да изберат семена, първо правят проучване за търсенето на потребителите и решават на какъв вид зеленчуци да се спрат.

●     Тестват почвата

Познавайки текстурата, уплътняването и преобразуването на катиони и органичното съдържание в почвата земеделците могат по-лесно да вземат решение кои семена ще виреят най-добре и съсредоточават търсенето си само към сортове, които са подходящи за вида почва и ще дадат богата реколта от зеленчуци.

 

●     Избират семена от проверени и изпитани производители

Не си правят експерименти и избират семена за зеленчуци от производители, с които са работили и преди. Така са сигурни, че семената, които купуват са преминали през високотехнологична и многоетапна обработка, многократно сортиране и калибриране и процентът им на покълване е много висок (над 95%).

Дори и от познат производител, рядко си позволяват да тестват нов или различен сорт, който не познават и не са използвали преди. Обикновено се доверяват на изпитани и проверени лично от тях сортове семена, в качеството на които са напълно сигурни. А ако все пак решат да изпробват нов сорт, преди да го закупят се информират много внимателно за неговите качества.

●     Пазаруват от специализирани магазини за сортови семена

Земеделците избират своите семена за зеленчуци единствено от агроаптеки или специализирани магазини, защото там качеството на предлаганите продукти е гарантирано. В подобни магазини се предлагат проверени професионални сортове, семената са в оригинални опаковки и със задължително проверен срок на годност. Освен това в подобни магазини работят експерти, които могат да дадат професионален съвет или да допълнят информацията за сорта семена, така че фермерът да е напълно наясно какво точно купува.

ss

Как да избирате семена за зеленчуци като земеделците?

  • Не бързайте да купувате семена само защото сте видели някоя реклама, или защото някой ваш близък ви е казал, че е много доволен от сорта. Преди да закупите потърсете информация за производителя, погледнете характеристиките на семената (добив, податливост за заболявания, процент на покълване, климат и почва, които са подходящи за растежа им и други).
  • Купувайте само от специализирани магазини за сортови семена или агроаптеки и винаги проверявайте срока на годност и вида на опаковката. Ако нещо не ви хареса, не купувайте семената. Докато сте в магазина или аптеката поискайте информация както за производителя, така и за сорта семена, които искате да закупите. Не забравяйте, че има разлика между хибрид и сорт .

(Хибридите се получават вследствие кръстосването на различни сортове и дадат много висок добив и едри и вкусни зеленчуци, но само за една година. Ако се опитате да засадите на следващата година семена от хибриден сорт, нито добивът ще е висок, нито зеленчуците ще са едри и вкусни).

ss

  • Не сменяйте често нито производителите, нито сортовете семена за зеленчуци. Ако сте доволни от определен производител, продължавайте да купувате семена от него, за да си сигурни, че и следващата година ще изберете качествени семена, които ще ви зарадват с богата реколта и едри и вкусни зеленчуци.
  • Поддържайте зеленчуковата си градинка добре и с много любов, избирайте качествени и подходящи за почвата и климата семена и много скоро може да станете конкуренция на професионалния земеделец, който отглежда декари зеленчуци близо до вас. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.