1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Aгрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми

Aгрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми

Седмична агрометеорологична прогноза 20-26.08.2021 г.

След екстремно високите температури, поставили в топлинен стрес голяма част от късните земеделски култури, в края на второто десетдневие на август настъпи захлаждане и нормализиране на топлинните условия.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми.Падналите валежи в края на изтеклия период и прогнозираните – в средата на третото десетдневие на август, на фона на задълбочилата се лятна суша, ще са твърде закъснели за късните пролетни култури отглеждани при неполивни условия. На много места в южните райони (Сандански, Сливен, Чирпан) водните запаси в еднометровия почвен слой са изчерпани. Дефицитът на почвена влага е причина за пожълтяване и изсъхване на листната маса при част от по-късните хибриди царевица отглеждани при неполивни условия, което налага преждевременното им силажирани.

До средата на третото десетдневие на август някои от късните полски култури ще приключат развитието си. При слънчогледа и в полетата с по-голяма надморска височина ще се наблюдава техническа зрелост. Средно късните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. При късните хибриди, отглеждани при поливни условия, ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При ориза ще преобладава млечна зрелост.

През третото десетдневие на август ранните бели винени сортове грозде в южните райони на страната ще достигат технологична зрелост.

В края на следващия период се очакват валежи и подобрение на условията за  провеждане на  дълбока оран и предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване с рапица. През третото десетдневие на август започва агротехническия срок за сеитбата на зимна рапица.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.