1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Агропрогноза: Отлични условия за ускорено развитие на земеделските култури в последната седмица на юни

Агропрогноза: Отлични условия за ускорено развитие на земеделските култури в последната седмица на юни

Заради дъждовете в Източна и Централна България – ограничени възможности за растителнозащитните пръскания

През последната седмица от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при температури около и над климатичните норми. Падналите наднормени валежи през второто десетдневие от месеца увеличиха почвените влагозапаси и подобриха условията за протичане на вегетационните процеси при пролетните култури.

При слънчогледа в Дунавската равнина и в централните райони от Южна България ще се наблюдава образуване на съцветия. При царевицата, в зависимост от сеитбените дати и ранозрелостта на хибридите, ще протича листообразуване и изметляване. В полските райони от страната ечемикът е във фаза пълна зрялост. При пшеницата ще се наблюдава восъчна и пълна зрялост.

В районите от Западна България условията ще позволяват прибирането на ечемика. Прогнозираните превалявания в Източна и Централна България ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу: струпясване, късно кафяво гниене и плодовите червеи по овошките; срещу мана, оидиум и срещу гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец по лозата.

 

  Източник НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.