1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Екстремно високи максимални температури в средата на юли

Екстремно високи максимални температури в средата на юли

В източните райони вегетацията на царевицата и слънчогледа ще протича при наличие на добри влагозапаси

Развитието на земеделските култури ще протича при наднормени температури, а в крайните югозападни и южни райони и при задълбочаващ се дефицит на почвена влага. Падналите валежи в края на юни и началото на юли бяха неравномерно разпределени. Валежи със стопанско значение са регистрирани предимно в Източна България.

В източните райони вегетацията на царевицата и слънчогледа ще протича при наличие на добри влагозапаси в 50 и 100 см почвен слой.

В част от югозападните и южните райони, където валежите през последните две седмици бяха оскъдни, нивото на влагозапасите в 50 см почвен слой е ниско и в тези райони ще се налага прилагане на повишени поливни норми при пролетните култури. 

При царевицата, в зависимост от ранозрелостта й, ще протичат различни фази – изметляване, цъфтеж на метлицата, изсвиляване и наливане на зърното при част от ранните хибриди в полските райони.

При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и формиране на семената.

При памука ще се наблюдава бутонизация и начало на фаза цъфтеж.

Прогнозираните екстремно високи максимални температури в средата на юли, на места до 38-39оС, ще имат неблагоприятно въздействие върху цъфтежа и оплождането при пролетните и зеленчуковите култури (домати, пипер, краставици, тиквички) от късното полско производство.

Метеорологичните условия ще ограничават развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките, лозите и зеленчуковите култури. Прогнозираното относително сухо и горещо време през повечето дни от периода ще бъде предпоставка за увеличение популационната плътност на някои вредители като акарите.

През второто десетдневие на юли растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на културите.

Жътвата на пшеницата ще се провежда в условия на повишена пожароопасност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.