1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Метеорологичните служби в Северна Европа предупреждават за силна буря

Метеорологичните служби в Северна Европа предупреждават за силна буря

Тя ще доведе до нарушаване на трафика на превозни средства, наводнения и обилни снеговалежи

Метеорологичните служби в Северна Европа предупреждават за силна буря, която ще доведе до нарушаване на трафика на превозни средства, наводнения, обилни снеговалежи и покачване на нивото на Северно море, предаде ДПА, цитирана от БТА. Британската метеорологична служба посочва, че на места в страната ветровете могат да достигнат скорост от 145 километра в час, като най-тежко ще е положението в северна и западна Шотландия. Там се очакват и наводнения и хората трябва да бъдат подготвени за проблеми в трафика в крайбрежните зони.

Северна Германия също се готви за буреносни ветрове със скорост от над 140 километра в час. Очаква се те да връхлетят страната днес и да продължат и утре. Бурята, която ще доведе до проливни дъждове и обилни снеговалежи, ще донесе и арктически температури в страната. Очаква се най-тежко да е засегнат Хамбург. Там летището вече предупреди пътниците за евентуални закъснения и отмяна на полетите. Подобна буря в Хамбург през 1962 г. отне живота на 315 души, припомня агенцията.

Бурята ще засегне и западна Дания. Трафикът на влаковете ще бъде ограничен. Западна и южна Норвегия също се готвят за стихията. За днес, 5 декември, са прогнозирани силни ветрове и в южните и югозападните части на Швеция. На обед ще бъде спряно движението на регионалните влакове заради стихията. Ще бъдат анулирани и фериботите между Швеция и Полша и между Швеция и датския остров Бьорнхолм. В очакване на бурята са и части на Белгия, Франция и Холандия.

В Северно море водите може да се покачат до рекордно ниво за последните 30 години, предаде ИТАР-ТАСС. Според компютърни симулации те може да достигнат 6,1 метра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.