1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 21 и 26 градуса

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 21 и 26 градуса

Снимка:

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 40 и 60 литра на квадратен метър

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 21 и 26 градуса, а най-ниските - между минус 3 и 2 градуса, съобщи БТА, като се позова на информация от Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите на синоптика се очаква средната месечна температура през октомври да бъде около нормата, която за равнините е между 11 и 15 градуса, във високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър. Очаква се месечната сума на валежите през октомври да бъде около нормата.

В началото на първото десетдневие на октомври температурите ще се понижат, по-чувствително дневните, прогнозира Марияна Попова. Ще бъде ветровито, ще има и валежи. Впоследствие към средата на десетдневието времето ще се изясни, ще се понижат и минималните температури и тогава се очакват и първите по-масови есенни слани. През втората половина от десетдневието времето ще бъде променливо, без съществени валежи, ще има и слънчеви часове.

През второто десетдневие ще се редуват спокойни и сравнително топли дни и дни, в които ще преминават атмосферни смущения, при които ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 11, 14 и 18 октомври. Валежите ще са последвани от краткотрайно застудяване, при което на места ще има слани.

Като цяло за периода средноденонощните температури ще останат близки и малко по-високи от обичайните. През третото десетдневие се очакват повече топли и слънчеви дни от нормалното, но с условия за характерните мъгли и с ниска слоеста облачност в сутрешните часове. Тенденция към по-променливо време ще има през втората част на периода, прогнозира метеорологът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.