1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки за 6 области на страната

Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки за 6 области на страната

Във връзка с обявените за страната предупредителни кодове, МВР припомня основните правила за безопасно поведение при обилни валежи и гръмотевични бури

Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен в 6 области на страната, в 19 области е обявен за жълт код. Това сочи справка на страницата на НИМХ към БАН. Оранжев код е обявен в областите София-област, Пазарджик, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. В тези области се очаква да се развие мощна купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и условия за градушки.

Предупреждението за жълт код важи за областите Видин, Монтана,София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Стара Загора, Сливен, Бургас, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Шумен. Според прогнозата на НИМХ още през нощта над западните райони на страната облачността ще се увеличи.

След пладне и до полунощ валежите ще се усилят, на много места в западната половина от страната ще са интензивни, придружени от гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад, но ще се усилва и променя посоката си по време на гръмотевичните бури. В Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо, а вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и ще е до умерен. През нощта срещу сряда и там ще се развие купесто-дъждовна облачност, на отделни места ще има валежи и гръмотевици.

Във връзка с обявените за страната предупредителни кодове за опасни явления Министерство на вътрешните работи припомня основните правила за безопасно поведение при обилни валежи и при гръмотевични бури. При наводнение специалистите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” съветват незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112.

Ако се намираме у дома, трябва незабавно да изключим газта и електричеството и да поставим на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е да имаме предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати. Когато не сме в състояние да се евакуираме от сградата, за да защитим живота си е добре да се преместим на най-горните етажи или на покрива. За местонахождението си трябва да съобщим на тел. 112 или да известим близките и приятелите си. При невъзможност за евакуиране на животните, които отглеждаме, е желателно да отворим вратите на помещенията, в които са затворени.

Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под или над мостове, подлези, надлези и други обекти. Не трябва да се пресичат бързо течащи и залети площи, освен ако сме сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да има подсигуряване с помощно въже.

От „Пожарна безопасност и защита на населението” напомнят, че водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация.

При гръмотевични бури, ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него. Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си. Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси. Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.