1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Оранжев код за опасност от високи температури е обявен за 13 области

Оранжев код за опасност от високи температури е обявен за 13 области

Хората трябва да бъдат много внимателни, предупреждават експертите

Оранжев код за опасност от високи температури е обявен за 13 области за днес. Във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково се очакват температури между 38 и 40 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Оранжев код се обявява, когато се прогнозират особено опасни метеорологични явления. Възможни са човешки жертви. Хората трябва да бъдат много внимателни, да следят подробната информация за очакваните метеорологични условия и да следват съветите на властите, предупреждават експертите.

В останалата част на страната е обявен жълт код за опасност от горещини. Там температурите ще бъдат между 35 и 37 градуса.

След пладне главно над планинските райони и Североизточна България ще се развива купеста облачност и привечер и през нощта на отделни места там ще превали краткотраен дъжд.

През нощта срещу сряда вятърът в западната половина на Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад, до умерен и с него ще започне да прониква малко по-хладен въздух.

Заради жегите в София пациентите в "Пирогов" са се удвоили в сравнение с миналата седмица, съобщи БНТ. Лекарите продължават да предупреждават да се приема голямо количество течности с умерена температура и да не се излиза навън следобед.

Особено внимателни трябва да бъдат хората с исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, мозъчно-съдова болест.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.