1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Оранжев код заради обилни валежи е обявен за област Смолян

Оранжев код заради обилни валежи е обявен за област Смолян

Жълт код във всичките останали области заради дъждове, снеговалежи и навявания

Оранжев код е обявен за област Смолян заради очаквани порои - 30-40 л/кв.м. Жълт код във всичките останали области заради дъждове, снеговалежи и навявания. Максималните температури ще са в широки граници – от около 2° в Северозападна България до 12° в крайните южни райони. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и през деня ще се понижава.

От НИМХ към БАН предупреждават, че в 11 области на Централна, Южна и Източна България се очаква да духа силен вятър. Сняг и вятър предстоят и в северната част на страната, съобщава Дарик радио.

Жълт код е обявен за областите София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Кърджали. В област Благоевград и Кърджали ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/сек, а очакваното количество валежи е 20-30 л/кв.м.

В Пловдив и Пазарджик ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, с пулсации до 22-25 м/сек. Очакват се също обилни валежи, след обяд и през нощта интензивни, очакваното количество там е около 20 л/кв.м.

В 12 области на Северна и Централна България жълт код е в сила заради очакваните там снеговалежи и навявания, придружени от бурен вятър. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

В тези области ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, пулсации до 22-25 м/сек. Ще завали дъжд, който през нощта срещу събота ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за навявания и снежни виелици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.