1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. През следващия седемдневен период се очаква понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия

През следващия седемдневен период се очаква понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия

Седмична агрометеорологична прогноза 07.-13.01.2022 г.

През първата седмица от януари агрометеорологичните условия се определяха от наднормени температури, които на места в югозападните райони (Сандански) доведоха до възобновяване на вегетацията при зимните житни култури и люцерната.

През следващия седемдневен период се очаква понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозираните средноденонощни стойности ще надвишават нормите за първата половина от месеца, но ще бъдат под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при пшеницата и ечемика. През периода есеннните посеви ще запазят състояние на покой. В началото на второто десетдневие на януари при зимните житни култури ще се наблюдават фазите – поникване (Бъзовец, Николаево, Сливен, Чирпан, Кюстендил), трети лист (Кнежа, Търговище, Хасково) и братене (Новачене, Павликени, Ямбол, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Долни чифлик, Карнобат). През периода критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Очакваните валежи от дъжд и сняг ще увеличават почвените влагозапаси в еднометровия и двуметровия почвен слой. Високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства провеждането на дълбока оран.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.