1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 04.12 - 10.12.2020 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 04.12 - 10.12.2020 г.

През следващия седемдневен период се прогнозира промяна в агрометеорологичните условия и повишение на температурите

 Падналите повсеместни валежи през изтеклия седемдневен период, на много места в Северна и Южна България (Велико Търново, Свищов, Русе, Разград, Силистра, Варна, Шабла, Добрич, Елхово, Карнобат, Кърджали, Хасково, Чирпан) между 15-30 l/m2, създадоха условия за подобрение на почвените влагозапаси. Настъпилото застудяване доведе до затихване, а в районите с образувала се снежна покривка с височина между 5-15 cmв Северна България и Софийското поле и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица.

През следващия седемдневен период се прогнозира промяна в агрометеорологичните условия и повишение на температурите. В източната половина от страната средноденонощните им стойности ще са над биологичния минмимум за посевите с пшеница, ечемик и рапица и там ще се наблюдава слабоизразена вегетация. Въпреки наднормените температури за сезона промяна във фенологичното състояние на културите не се очаква. При пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фенологични фази – братене, фаза трети лист и начало на листообразуване при къснозасетите посеви след агротехническите срокове. В Южна България (агростанции Сливен, Пловдив) при рапицата ще се наблюдава фаза розетка, която осигурява успешното презимуване на културата. Критични минимални стойности на температурите за селскостопанските култури не се прогnозират.

През повечето дни условията ще позволяват извършването на сезонните почвообработки (дълбока оран на площите предвидени за пролетни сеитби) и фитосанитарните дейности при трайните насаждения. В средата на периода се прогнозират повсеместни валежи и подобрение на почвеното овлажнение.

 

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.