1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 05.11 - 11.11.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 05.11 - 11.11.2021 г.

През периода при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати ще протичат различни фази

През първата половина от следващия седемдневен период вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица ще протичат с ускорени темпове при наднормени топлинни условия. В края на периода се прогнозира лабилизиране на времето и промяна в агрометеорологичните условия. Очаква се понижение на температурите, но стойностите им ще останат над биологичния минимум, необходим за вегетацията на засетите пшеница, ечемик и рапица.

През периода при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати ще протичат различни фази – при рано засетите посеви -през октомври, ще се наблюдава листообразуване и фаза трети лист. При по-късните посеви със зимни житни култури,засети в началото на ноември ще протича поникване. При рапицата ще се осъществява листообразуване. Падналите повсеместни, наднормени валежи през октомври осигуриха необходимата влага в почвата за нормалното протичане на началните етапи от развитието на есенните посеви.

През периода съществени валежи не се прогнозират и условията ще бъдат подходящи за извършване на сезонните агротехнически дейности – провеждане на дълбока оран и предсеитбени почвообработки, довършване сеитбата на зимните житни култури. Условията ще позволяват провеждане на фитосанитарните мероприятия в трайните насаждения и третиране на засегнатите овошки от струпясване, бяла ръжда, къдравост и др. Периодът е подходящ за засаждане на млади овощни дръвчета.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.