1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 06.-12.05.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 06.-12.05.2022 г.

Прогнозираните средноденонощни температури, около климатичните норми ще нормализират хода на вегетационните процеси при земеделските култури

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от поднормени стойности на температурите. На места в полските райони от страната паднаха валежи от стопанско значение между 10-20 l/m2 (Елхово, Силистра, Пазарджик, Пловдив, Хасково, София, Благоевград, Разград, Сандански, Чирпан) и подобриха условията на почвено овлажнение.

През следващия седемдневен период прогнозираните средноденонощни температури, около климатичните норми ще нормализират хода на вегетационните процеси при земеделските култури. При пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, преход от вретенене към изкласяване, а в отделни райони и изкласяване (агростанция Пазарджик). При зимната рапица ще се наблюдават цъфтеж, образуване и нарастване на шушулките. При пролетните култури – царевица и слънчоглед, в зависимост от сеитбените срокове ще се осъществява поникване и листообразуване. При лозата ще протича развитието на 1 – 3 лист, а при овощните видове ще се наблюдава формиране и наедряване на завръзите.

Прогнозираните превалявания през втората половина от периода временно ще ограничават възможностите за работа на полето – извършване на почвообработки и сеитба на царевица, провеждане на растителнозащитни пръскания при полските култури и трайните насаждения. При черешата трябва да се следи за началото на летежа на икономически най-опасния вредител – черешовата муха.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.