1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 11.12 - 17.12.2020. г.

Седмична агрометеорологична прогноза 11.12 - 17.12.2020. г.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време

През изтеклия седемдневен период паднаха повсеместни валежи, с количества между 20-50 l/m2в повечето райони на страната. Сумите на валежите за първото десетдневие на декември са по-големи от климатичната норма с два до пет пъти. Изключение правят само някои райони на Централна България – Пловдив, Ловеч и Монтана. Наднормените валежи подобриха условията за влагонатрупване в дълбоките почвени слоеве.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. Прогнозираните валежи на много места в полските райони на страната ще увеличат почвените влагозапаси в дълбочина. В Източна България прогнозираните стойности на средните температури (около 10оС) ще надвишават биологичния минимум, необходим за протичането на вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица. В останалата част от страната температурите ще бъдат по-ниски, около биологичния минимум. Критични, отрицателни стойности на температурите не се прогнозират.

През периода при зимните житни култури (пшеница и ечемик) ще се наблюдават различни фенологични фази – 1-3 лист и братене. В Северна България и районите от източната част на страната ще преобладава фаза братене (Павликени, Новачене, Бъзовец, Карнобат, Долни чифлик). При зимната рапица също ще се наблюдават различни фази – листообразуване и фаза розетка (агростанции Сливен и Пловдив).

Честите валежи през периода ще ограничават възможностите за провеждане на сезонните почвообработки и растителнозащитните пръскания при трайните насаждения.

 

            Драгомир Атанасов

            Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.