1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 18-24. 03. 2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 18-24. 03. 2022 г.

При пшеницата в началото на пролетната вегетация ще преобладава фаза братене

През следващия седемдневен периода агрометеорологичните условия ще се определят от температури значително под климатичните норми за втората половина на март, които ще задържат развитието на есенните посеви и трайните насаждения. Прогнозираните  отрицателни минимални температури в края на второто десетдневие, на места до минус 7-8°С, са над критичните за овощните култури във фазите набъбване и разпукване пъпките. Тези стойности при по-продължително задържане отново ще застрашават от повреди най-напредналите в развитието си костилкови овощни видове (бадем, кайсия), които вследствие високите февруарски температури встъпиха преждевременно във фаза цветен бутон, а на отделни места в Северозападна България, в крайните североизточни и южни райони – и във фаза цъфтеж.

След студеното за сезона време в края на следващия период се прогнозира съществено повишение на температури и средноденонощни стойности в равнинните райони близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. При пшеницата в началото на пролетната вегетация ще преобладава фаза братене. Във фаза трети лист са предимно част от късно засетите посеви.

През периода условията ще бъдат неподходящи за провеждане на предцъфтежните растителнозащитни пръскания при овощните култури. Очакваните валежи през втората половина от периода ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве, което ще възпрепятства предсеитбените обработки на площите предвидени за сеитбата на ранните и средноранни пролетни култури. Поради тази причина в част от южните райони ще бъдат пропуснати оптималните агротехнически срокове, до средата на третото десетдневие на март, при сеитбата на слънчогледа.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.