1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 18.12 - 24.12.2020. г.

Седмична агрометеорологична прогноза 18.12 - 24.12.2020. г.

Пшеницата и ечемикът ще встъпят в зимата в различни фенологични фази

Наднормените температури през второто десетдневие на декември удължиха вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата в по-голямата част от източните и южните райони. Падналите повсеместни валежи през първата половина от месеца от порядъка на 50-60 l/m², а на отделни места в Североизточна и Южна България  над 100 l/m² (Силистра - 105 l/m², Хасково - 109 l/m², Кърджали - 146 l/m², Ст.Загора - 106 l/m²), рязко увеличиха влагозапасите в 50 cm почвен слой и в края на есента при зимните житни култури бе преодолян дефицита на влага в горните почвени слоеве.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от меко за сезона време. Условия за протичане на забавена вегетация при есенниците ще има в южните райони и по Черноморското крайбрежие.

Краткотрайно застудяване и промяна в агрометеорологичните условия се очаква в началото на третото десетдневие на декември. През втората половина от периода прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще се задържат под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица.

Пшеницата и ечемикът ще встъпят в зимата в различни фенологични фази. Засетите в агротехнически срок посеви ще зимуват във фаза братене (Бъзовец, Новачене, Павликени,  Търговище, Сандански, Пазарджик, Карнобат, Д.Чифлик) . Фаза 3-ти лист преобладава при засетите през първата половина на ноември посеви, а фаза поникване и начално листообразуване – при късно засетите, в края на ноември зимни житни култури. В много добро е състояние са братилите посеви с пшеница в Дунавската равнина и в крайните североизточни райони на страната.

В началото на периода валежи не се очакват и условията ще позволяват приключване на есенните растителнозащитни дейности. В южните райони следващият период е подходящ за извършване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак, магданоз и др.). Продукцията от засетите в края на есента моркови се реколтира близо месец по-рано в сравнение с тази - от пролетната сеитба.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ     

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.