1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 20-26.05.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 20-26.05.2022 г.

През следващия период при пшеницата и ечемика, ще протичат: цъфтеж, оплождане формиране и наливане на зърното

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при температури над климатичните норми за третото десетдневие на май. През периода вероятност за валежи и подобрение на почвените влагозапаси се прогнозира в южните и североизточните райони на страната. Падналите валежи през изтеклия период бяха неравномерно разпределени. Валежи със стопанско значение, над 15-20 l/m², бяха регистрирани в Софийското поле, на места в Дунавската равнина (Видин, Лом, Свищов, Русе, Силистра) и в Източна България (Разград, Добрич, Шумен, Варна, Елхово, Карнобат, Бургас).

В част от югозападните и южните райони валежите през второто десетдневие на май бяха незначителни, под 5-6 l/m².В тези райони нивото почвените влагозапаси при зимните житни култури в 50см. слой е необичайно ниско за сезона – на места под 60% от ППВ (пределна полска  влагоемност).

През следващия период при пшеницата и ечемика, ще протичат: цъфтеж, оплождане формиране и наливане на зърното - фази критични по отношение на влагата в почвата. При царевицата и слънчогледа ще се наблюдава листообразуване. При ранните пролетни култури (фий, грах) ще се осъществява цъфтеж и формиране на бобове.

През периода при лозата ще се наблюдава отделяне на реса -  критична фаза за заразяване с мана (Plasmoparaviticоla) и оидиум (Uncinulanecator). В лозовите насаждения трябва да се следи и за вредната дейност на шарения гроздов молец, а при овошките – за ябълковия, източния и сливовия плодов червей. През третото десетдневие на май сериозни щети по средно ранните и по-късните сортове череши нанася черешовата муха.

По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има през последните дни от периода.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.