Седмична агрометеорологична прогноза 25.12 - 31.12.2020 г.

Наднормени валежи през декември, в по-голямата част от полските райони на страната, увеличиха съдържанието на вода в почвата. В резултат на това, в петдесетсантиметровия почвен слой влагозапасите достигнаха тези при ППВ, а в еднометровия влагозапасеността достига до 80-90% от ППВ.

            През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. В началото на периода се прогнозират наднормени температури със средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица. В средата на периода ще настъпи промяна в агрометеорологичните условия когато се прогнозират валежи от дъжд и сняг и понижение на температурите.

През периода при зимните житни култури ще се наблюдават различни фенологични фази, в зависимост от сеитбените дати. При посевите засети в агротехнически срок, в Дунавската равнина ще преобладава масово фаза братене. В отделни райони при пшеницата и ечемика, там ще се наблюдава фаза трети лист. Посевите засети извън агротехническите срокове ще се намират в начало на листообразуване (1-3 лист). При рапицата наблюдаваните фенологични фази ще са листообразуване и фаза розетка. През периода критични минимални стойности на температурите за неукрепналите посеви не се прогнозират.

Очакваните валежи през периода ще ограничават възможностите за провеждането на почвообработки и зимните растителнозащитни пръскания при трайните насаждения.

 

Драгомир Атанасов, Агрометеоролог при НИМХ

 

Забележка: 

Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.