1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 29.01-04.02.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 29.01-04.02.2021 г.

Aгрометеорологичните условия ще претърпят отново съществена промяна

Рязкото застудяване в края на изтеклия период, след необичайно високи януарски температури, прекрати нетипичната за най-студения месец от годината вегетация при есенните посеви, задържа преждевременното развитие при някои раноцъфтящи овощни култури в част от полските райони на страната. 

След краткотрайните зимни прояви на времето през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят отново съществена промяна. В края на януари и началото на февруари се очаква затопляне, обилно снеготопене, което след наднормените януарски валежи ще повиши риска от преовлажнение на посевите и повреди от изкисване при есенниците на места в крайните източни и южни райони на страната. Прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават значително климатичната норма, а през втората половина от периода ще се доближават до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. В началото на февруари при пшеницата ще наблюдават фазите трети лист и братене.

През последните дни от периода се очаква спиране на валежите и подобрение на условията за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви. Прогнозираните стойности на дневните температури, в полските райони над 7-8°С, ще позволяват провеждане на зимните растителнозащитни пръскания при овощните култури.

 Дукена Жолева

Агрометеоролог в НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.