1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 29.07. - 04.08.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 29.07. - 04.08.2022 г.

През периода е препоръчително късните полски култури да се обследват за наличие на регистриран опасен неприятел - ливадната пеперуда

След екстремно високите температури през изтеклия период, от порядъка на 39-40°С, нарушили нормалния ход на физиологичните процеси при земеделските култури, в края на юли и началото на август се очаква нормализиране на топлинните условия. Вероятност за по-съществени валежи и подобрение на условията за развитие късните земеделски култури се прогнозира в западните райони на страната. Валежите в края на изтеклия период в част от Западна и Централна България, след задълбочилото се засушаване, овлажниха горните почвени слоеве. В 50 сантиметровия почвен слой съдържанието на продуктивна влага е оскъдно, а в голяма част от източните и южните райони - изчерпано.

И през следващия период в по-голямата част от полските райони лимитиращ фактор за развитието на късните земеделски култури остава дефицитът на почвена влага. Прилагането на подходящ поливен режим ще бъде приоритетно мероприятие при вторите култури и при по-късните хибриди царевица, при които ще се осъществява формиране и наливане на зърното. В началото на август при средноранните хибриди царевица ще протича фаза млечна  зрелост, а при ранните - преход от млечна към восъчна зрелост. При слънчогледа на отделни места в югоизточните райони ще се наблюдава начало на фаза узряване.

През периода е препоръчително късните полски култури да се обследват за наличие на регистриран опасен неприятел - ливадната пеперуда. Каламитет от този многояден вредител и повреди по слънчогледа (унищожена листна маса) са констатирани в североизточните райони (района на Добрич, Каварна, Шабла). Гъсениците на ливадната пеперуда нанасят сериозни щети по голям брой културни и диви растения (захарно и кръмно цвекло, слънчоглед, памук, бобови култури и др.), което изисква при плътност на вредителя над прага на икономическа вредност третиране на земеделските участъци и на намиращата се в съседство плевелна растителност.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.