1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 29.10 - 04.11.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 29.10 - 04.11.2021 г.

През следващия седемдневен период развитието на засетите до момента зимни житни култури ще се осъществява с умерени темпове

До края на октомври и началото на ноември в по-голямата част от полските райони условията ще позволяват провеждането на сезонните почвообработки и изоставащата сеитба на зимните житни култури. Изключения ще има на места в Южна България, където  през второто десетдневие на октомври бяха регистрирани валежи до и над 100l/m² (Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Ст.Загора, Чирпан), което доведе до преовлажнение на почвата в 50 сmслой. В края на октомври изтичат сроковете за сеитбата на пшеницата в североизточните райони и по Черноморското крайбрежие. Значителна част от предвидените площи за зимни житнни култури ще бъдат засети през ноември, след агротехническите срокове. Обективни причини за закъсненията при сеитбата на пшеницата  са продължителното засушаване и последвалите наднормени октомврийски валежи.

През следващия седемдневен период развитието на засетите до момента зимни житни култури ще се осъществява с умерени темпове. През периода при посевите засети през третото десетдневие на октомври ще протича фаза поникване. На места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) при най-рано засетите, в началото на есента, посеви с пшеница ще се наблюдава  формиране на 2-3 лист.

През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки, за освобождаване на площите от късните окопни култури. Следващият период е подходящ срок за засаждане на малини и френско грозде (касис).

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.