1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 30.04-6.05.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 30.04-6.05.2021 г.

През периода при пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, преход към изкласяване и изкласяване

През първата седмица от месец май агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време. В началото на периода се прогнозират високи стойности на дневните температури и ускорено протичане на вегетационните процеси при земеделските култури.

През периода при пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, преход към изкласяване и изкласяване. При зимната рапица ще се осъществява цъфтеж. При засетите в агротехнически срок пролетни култури – слънчоглед и царевица ще се наблюдава поникване и листообразуване. При овощните видове ще протича масово фаза цъфтеж и разлистване.

През втората половина от периода се прогнозира краткотрайно понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия, при които ще протича вегетацията на земеделските култури. Критични минимални температури за трайните насаждения не се прогнозират. Преваляванията през периода временно ще ограничават възможностите за извършване на сезонните агротехнически дейности и провеждането на растителнозащитните пръскания. Влажното време ще благоприятства развитието на гъбните фитопатогени и разпространението на болести по земеделските култури – брашнеста мана, ран листен пригор и мрежести петна по зимните житни култури, сиво гниене  и алтернария по зимната рапица, ранно кафяво гниене по костилковите и струпясване по семковите овощни видове.

 

            Драгомир Атанасов

            Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.