1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 31.12.2021 - 06.01.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 31.12.2021 - 06.01.2022 г.

Наднормените температури през последната седмица от декември на места в южните райони и по Черноморското крайбрежие нарушиха покоя при част от есенните посеви.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от високи за сезона температури. Необичайно за началото на януари прогнозираните средноденонощни стойности в по-голямата част от полските райони на страната ще достигат, а на места ще надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. Условия за протичане на слабо изразена вегетация при есенниците ще се създават предимно в крайните южни и югоизточни райони, но тя няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на културите. В началото на януари при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фенологични фази – поникване, трети лист и братене.

През следващия период критични минимални температури за зимуващите земеделски култури не се прогнозират.През периода съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват извършване на резитби  при овошките - първо при студоустойчивите семкови видове.

Дукена Жолева, Агрометеоролог при НИМХ     

Забележка: Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.