1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. В 6 области е обявен жълт код за обилни валежи

В 6 области е обявен жълт код за обилни валежи

Максималните температури ще са предимно между 10° и 15°

За днес, 8 март в 6 области е обявен жълт код за обилни валежи. Областите, за които важи предупреждението са Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Хасково.

Там се очакват значителни валежи от дъжд, а в планините над 1500 м – от сняг. Прогнозните количества са от 15 до 30 л/кв. м.

Валежи ще има в югозападната половина на страната и с прекъсвания ще продължат през целия ден. Значителни по количество ще са главно в Рило-Родопската област, но и в отделни райони на Западна България ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Вечерта валежите ще отслабват. В Североизточна България ще остане без валеж, а през деня и на места облачността ще се разкъса. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България умерен до силен източен вятър. Максималните температури ще са предимно между 10° и 15°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

В планините ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 1500 метра - от сняг. Значителни ще са валежите в Рило-Родопската област и в западните части на Стара планина. Ще духа умерен до силен, по високите и открити части временно бурен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Дъжд ще вали само в крайните южни райони, а в крайните северни - облачността ще намалява. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 9-11°. Температурата на морската вода е около 6°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.