1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. В осем области на страната е обявен оранжев код заради снега и вятъра

В осем области на страната е обявен оранжев код заради снега и вятъра

Ще се образува снежна покривка 15 - 20 см

Предупреждението за опасни климатични явления "оранжев код" е обявено в осем области на страната, съобщи Агенция "Фокус". 

Силен вятър, обилен снеговалеж и поледици метеоролозите очакват в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Смолян. Според прогнозата на НИМХ, в тези области ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка 15 - 20 см. Ще има виелици.

По-слабата степен на опасност "жълт код", който означава, че климатичните явления са потенциално опасни,  действа в областите Кюстендил, Перник, София - град, София област.

Заради силния вятър пристанището и каналът във Варна са затворени, съобщи БТА. Скоростта на вятъра е 9 метра в секунда с пориви до 11 метра в секунда.

Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че временно е ограничено движението на товарни автомобили на магистрала "Люлин", поради снегопочистване. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, предупреждава агенцията. Камионите да са с вериги по път I-6 Радомир - Кюстендил в района на "Хладни Клисура". Ограничено е движението за камиони с ремаркета и полуремаркета по пътищата Велинград - Юндола, Белово - Юндола и Велинград - Сърница. Същото важи и за отсечките Батак - Доспат, Гоце Делчев - Доспат – Борино - Тешел, Девин - Михалково и прохода Печинско.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи пред Би Ти Ви, че почистващата техника работи, но при продължаващия валеж на сняг няма как асфалтът да е черен.  Градския транспорт се движи без затруднения. Очевидци съобщават за задръствания на възловите кръстовище с натоварването на трафика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.