1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. В Североизточна България над 12 000 души са без ток

В Североизточна България над 12 000 души са без ток

Причината за авариите е лошото време

ьжиНад 12 000 души в 40 населени места в Североизточна България са без ток, съобщиха от централата на ЕНЕРГО-ПРО във Варна, предаде БНР.

Причината за авариите е лошото време. Силният вятър е скъсал проводници, по места има и начупени изолатори. Засегнатите селища са в областите Русе - 16, Габрово и Велико Търново по 9, и в Разград - шест селища. Екипите на "ЕНЕРГО-ПРО Мрежи" работят по отстраняване на авариите и се очаква в рамките на деня да бъде възстановено електрозахранването.

Силният вятър от над 60 км в час и падналите дървета са прекъснали електрическото захранване в 4 селища на Русенската община тази нощ. На тези места работят аварийни екипи за отстраняване на проблемите. Кметът на гр. Мартен Димо Тоньов съобщи, че заради липсата на ток в основното училище няма отопление и днес са отменени учебните занятия. Децата от детската градина също са върнати по домовете си. По тази причина няма учебни занятия и в село Николово. Затворени са все още второстепенните пътища между Мартен и Николово, както и към село Червена вода. Машини се опитват да освободят пътя Русе-Разград, където два ТИР-а са ограничили движението на превозните средства.

В Габровска област отново заваля сняг и започна да натрупва, покривката на места достига повече от 20 см. Мокрият сняг, който падна вчера, и ниските нощни температури са обледенили проводниците и така са предизвикали аварии по електроснабдителната мрежа. Проблеми със захранването има в два квартала и 7 села в Габровската община. Пътищата в града и към селата са разчистени.

Всички села от община Георги Дамяново са без ток заради авария в подстанция. Скъсани от снега проводници оставиха без електричество пет берковски села, три селища в община Монтана, както и ферми около града. Без ток са 6 села в община Разград. Екипи работят по отстраняването на авариите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.