1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Времето ще бъде меко, съществени валежи не се очакват

Времето ще бъде меко, съществени валежи не се очакват

Подходящо време за сеитба в южните райони на студоустойчиви зеленчукови култури като грах, моркови, бакла, лук

Очаква ни меко за сезона време. Според седмичната агрометеорологична прогноза от 23 до 29 декември средноденонощните температури в полските райони на страната ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

В източните и южните райони наднормените декемврийски температури и подобрени почвени влагозапаси осигуриха условия за удължаване вегетацията на пшеницата.

В края на декември при зимните житни култури ще преобладава фаза 3-ти лист. Част от посевите са във фаза поникване и 1-2 лист. Тези посеви са неукрепнали и ще бъдат най-уязвими на ниските отрицателни температури през зимата. Във фаза братене са зимните житни култури на места в Дунавската равнина и в югозападните райони на страната.

Съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват провеждане на дълбока оран, резитби и фитосанитарни дейности при овошките. Третото десетдневие на декември е подходящ срок за предзимни сеитби в южните райони на някои студоустойчивите зеленчукови култури - грах, моркови, бакла, лук и др.

Източник: НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.