Втората половина на януари се очакват снеговалежи

Снимка:

НИМХ: Зимата в България тепърва предстои

Зимата в България тепърва предстои, като се очаква втората половина на януари времето да бъде значително по-студено и да има и снеговалежи. Това каза проф. Веселин Александров от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, цитиран от Агенция "Фокус".

Той коментира метеорологичните явления в САЩ от последните дни като подчерта, че има тенденция към повишаване на аномалиите в климата.

"Това е въз основа на климатичните промени, които се наблюдават от средата на миналия век и ще продължават съгласно редица климатични модели. Не промяната на самата температура е толкова важна, по-важното е, че такива събития, каквито се случиха сега, ще има повече в бъдеще. Имам предвид: ниски температури, наводнения, интензивни валежи, суша на територията на Балканския полуостров”, каза проф. Александров.

Той уточни още, че коментарите за нов ледников период са твърде крайни. По думите му, официалната теза е, че за промяната на климата през последните години значително влияние е оказала човешката дейност, но в същото време не по-малко значение имат и други природни фактори, като слънчевата активност и промяната на магнитните полюси.