1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Януари ще започне с облачно, но сравнително топло време

Януари ще започне с облачно, но сравнително топло време

Снимка:

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 8 и минус 13 градуса

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 8 и минус 13 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса, съобщи Марияна Попова,  синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. 

Средната месечна температура в Северна България и високите полета ще е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса. Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, прогнозира метеорологът, пише БТА.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 30 и 60 л/кв. м, в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 л/кв. м. През тази година се очаква месечната сума на валежите през януари да бъде под нормата. 

Януари ще започне с облачно, но сравнително топло време, като тенденцията е към намаление на облачността и слабо повишение на температурите, прогнозира Попова. В равнинната част от страната ще има условия за мъгли и ниска облачност, а температурите ще остават по-ниски. Вероятност за превалявания ще има около 6-8 януари, предимно слаби и, заради високите температури, предимно от дъжд. 

През повечето дни от второто десетдневие времето ще остане спокойно. В отделни дни на отделни места са възможни слаби превалявания, отново предимно от дъжд, но съществени валежи не се очакват. В равнинната част от страната ще има ниска облачност и мъгли, а в следобедните часове, временно и слънце. С повече слънчеви часове и сравнително високи температури ще бъде в планините и в планинските райони. 

И през третото десетдневие на януари тенденцията ще е да се запази антициклоналният тип време - почти без валежи, със сравнително високи температури, с разкъсана облачност и с много слънчеви часове, прогнозира синоптикът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.