Жълт код е обявен в Северозападна и Централна Северна България заради интензивни валежи

Минималните температури ще са от 10° до 15°

Жълт код е обявен за 14 май в Северозападна и Централна Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за 7 области: Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Габровска, Великотърновска и Русенска.

През деня на места в тези области валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Количествата очакван валеж са 20 - 30л/кв.м, на изолирани места е възможно и над 30. За останалата част от страната е обявен зелен код, предаде БГНЕС.

През деня ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и в много райони ще има валежи от дъжд и гръмотевични бури. На места, главно в Западна България и централните райони на Северна, валежите ще са интензивни, има условия и за градушки. Вятърът ще бъде от юг-югоизток, умерен, в Източна България до силен, по-късно ще се ориентира от запад. Минималните температури ще са от 10° до 15°, максималните от 16°-17° в северозападните райони до 22°-24° в южните.

В планините ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи и гръмотевици. Вятърът ще е от югозапад , по-късно от запад - силен.

По Черноморието ще има променлива облачност, на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е от югоизток, умерен до силен.