1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт код за опасно време е обявен в 22 области

Жълт код за опасно време е обявен в 22 области

От НИМХ предупреждават, че ще има валежи от дъжд, които ще преминат в сняг.

В 22 области на страната е обявен жълт код за валежи от дъжд и сняг. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Добрич, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Пловдив.

NIMH

До полунощ ще се образува снежна покривка от 5 до 20, в Добричка област - 2-5 см. В област Варна ще има значителни валежи само от дъжд, с количества 20-25 mm. За област Добрич е в сила и жълт код за силно вълнение и вятър над морето.

Атмосферното налягане е по ниско от средното за месеца. Днес още малко ще се понижи, а вечерта ще започне повишение.

Днес ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, в северозападните райони - от сняг. Ще духа умерен до силен изток-североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад, в Източна България от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. До вечерта на много места в Северна България и по високите полета на Западна дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка. В Предбалкана и Лудогорието ще има условия за виелици и навявания. Максималните температури ще бъдат от 1° - 3° в Северозападна България до 10° - 11° в югоизточните райони от страната, в София 3°-4°.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под 1100 - 1200 метра - от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад - северозапад и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите границата на снеговалежа ще се понижи. На много места по планинските проходи ще се образуват навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2°, на 2000 метра - около минус 3°.

По Черноморието ще бъде облачно и ветровито. Ще духа умерен до силен вятър от изток. След обяд ще има валежи от дъжд, по-значителни по северното крайбрежие. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°. Температурата на морската вода е 7° - 8°. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала. През нощта вятърът ще се ориентира от север-североизток.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.