1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната

Снимка:

Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°

Днес, 12 януари преди обяд ще духа умерен, северно от планините и в Източна България и силен вятър от юг-югозапад. Около обяд с ориентиране на вятъра от северозапад, през страната, ще преминава бърз студен атмосферен фронт, по който на много места ще превали дъжд. Късно след обяд от запад ще настъпи следфронтално разкъсване и намалее на облачността. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София около 15°. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН.

Синоптиците предупреждават за жълт код за силен вятър в 18 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. В тези области ще духа силен югозападен вятър със скорост между 15-20 м/сек, възможни са пулсации и над 20 м/сек.

Над планините ще има значителна облачност. Ще превали дъжд, а над 2000 метра – сняг. Ще духа силен, по високите части и бурен югозападен вятър, който след пладне ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 4°.

По Черноморието ще духа умерен и временно силен преди обяд югозападен, след пладне запад-северозападен вятър. Облачността ще е разкъсана, след пладне предимно значителна на места ще превали дъжд. Максималните температури ще са между 13° и 18°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 6°-8°.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.