1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт код за високи температури в 20 области на страната

Жълт код за високи температури в 20 области на страната

Снимка:

На места в Източна България температурите ще достигнат до 37-38°

Днес над по-голямата част от страната времето ще се задържи предимно слънчево. В Централна и Източна България ще духа до умерен юг-югоизточен вятър и там температурите ще се повишат още малко, докато в Северозападна България още преди обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и температурите ще започнат да се понижават. Около и след обяд над западните райони от страната ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевични бури. Очакват се градушки. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН.

Общо в 27 области е обявен жълт код за 11 август, като в 20 от тях предупреждението е за горещо време, а в 7 - за гръмотевична активност.

Предупреждението за горещо време е в сила за областите: Благоевградска, Ловешка, Плевенска, Пазарджишка, Пловдивска, Габровска, Великотърновска, Старозагорска, Кърджалийска, Хасковска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Шуменска, Добричка и Варненска.

За гръмотевична активност от НИМХ предупрежадват за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София-област и столицата София, Перник и Кюстендил.

Над планините денят ще започне със слънчево време. Още преди обяд над масивите в Западна България ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. В следобедните часове на места там ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. По билата ще духа умерен юг-югозападен вятър. Ще бъде топло с максимална температура на височина 1200 метра около 25°, на 2000 метра – около 17°. През нощта срещу петък под влияние на преминаващия студен атмосферен фронт в планините се очакват силни гръмотевични бури. Вятърът ще се ориентира от северозапад и температурите чувствително ще се понижат.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха: 30-33°, а на морската вода – 27-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.