6 съвета за успешна сеитба

Защо KINZE е най-добият избор за сеялки в целия свят – ще разберете на БАТА АГРО Пролет 2016

Сезонът за сеитба наближава. За да улесним работата на много от вас, ето някои практични съвети, специално подготвени от специалистите, работещи в KINZE. В световен мащаб брандът високопрецизни пролетни сеялки е популярен с 50-годишната си успешна история, лидерско място в сегмента и печелившата им политика да работят единствено с хора, свързани със земеделието, за да не се отдалечават никога от своите клиенти и правилното разбиране на техните нужди.

От 1978 г. KINZE изнасят сеялки за страни по целия свят и предлагат иновации за екстремни условия. При тежки почви и в неблагоприятни условия сеялките на KINZE засяват изключително прецизно слънчоглед, царевица, соя, рапица, захарни култури, пшеница и много други. Официалният вносител на KINZE у нас, фирма ИНТЕРАГРИ България, предлага различни модели KINZE с размери от 6 до 24 реда. В това число сеялки с твърди рами и прикачни, както и сеялки и с различни системи на сгъване – предно, шарнирно, сгъване на крилата и фиксирани. Всички модели могат да бъдат оборудвани с традиционни системи за сеитба с механични изсяващи апарати и самостоятелни секции. Но като истински иноватори в индустрията, KINZE предлагат и множество разширени функционалности: ненадминатите вакуумни изсяващи апарати с точност над 99%, рами, разпределящи тежестта за намаляване на компресирането на почвата и изключително надеждни бункери за семена. Тези функции и много други превръщат KINZE в най-добия избор за сеялки в целия свят.

1. Оптимизирайте употребата на графита

Ако сеялката ви е със стандартни бункери, след като ги напълните, вземете бутилката с графит и направете една линия по ръба на бункера. Ако работите с Bulk-Fill, препоръчваме да използвате най-малко 0.5-1 килограма графит на 50 чувала от по около 80 000 семена всеки. Графитът може да се наслоява, докато пълните бункерите.
За да проверите дали използвате достатъчно графит, отворете сеялката и разтрийте пръстите си върху диска, задния панел и корпуса. Ако останат черни от графита, значи всичко е наред, в противен случай, може да добавите още.

2. Да поговорим за талка

Употребата на талк се препоръчва, когато семената са обработени с лепкави препарати. Сложете ръката си в семето, направете юмрук и след това я извадете. Ако семената са се полепнали по ръката ви, трябва да използвате талк.
Талкът трябва да се размеси добре, тъй като не може да премине между семената като графита. Независимо от употребата на талк, все още трябва да се добави пълният обем графит, за да се гарантира правилното смазване на сеялката.

3. Регулиране на натиска

Няколко фактора влияят върху правилните настройки на натиска, включително типът на почвата, полевите условия и работната скорост, която планирате да използвате при сеитбата.
Спуснете сеялката, леко потеглете и спрете. Проверете с крак колелата ѝ. Ако се въртят свободно, е необходим по-голям натиск. Ако не се движат изобщо, натискът трябва да се намали. След като направите едно преминаване, се уверете, че можете да видите цялата следа от колелото на сеялката на земята, за да сте сигурни, че натискът е достатъчен.

4. Притъпкващи колела

Трябва да се уверите, че притъпкващите колела са центрирани над реда. Това може да се провери в полето, докато настройвате натиска.
Поставете сеялката на земята, тръгнете напред и спрете. Върнете се зад сеялката и проверете ъгъла на притъпкващите колела. Уверете се, че са в центъра. Ако е необходимо регулиране, използвайте втулките близо до носачите на притъпкващите колела. Те позволяват настройка и центриране на колелото.

5. Информация за почистващите устройства

Растителните остатъци в реда могат да повлияят на поникването. Почистващите устройства (чистачите) премахват остатъците и гарантират безпроблемно функциониране на сеялките.
Правилно настроените чистачи се движат около половината до две трети от времето – или едва докосват земята. Отвреме навреме поглеждайте назад, за да се уверите, че колелата на чистачите не се въртят през цялото време.
Почистващите устройства не трябва да се използват за премахване на замърсявания и не трябва да се поставят на много дълбоко в земята, за да не предизвикат пукнатини в почвата. По време на проливни дъждове водата ще влезе в тези пукнатини и ще отнесе посевите.

6. Височина на теглича и рамата

Правилната височина на теглича и рамата е от първостепенно значение за точното засаждане. Ето някои съвети, за да се уверите, че те са на нужната височина.
Уверете се, че когато е в позиция за засаждане, тегличът на сеялката е нивелиран така, че да сочи леко нагоре към трактора. Рамата също трябва да е нивелирана леко нагоре. При нужда я коригирайте спрямо теглича или колелата. Уверете се, че височината на рамата спрямо земята е 50-55 см за повечето модели на KINZE или 58-63 см за модела 4900. Паралелните рамена са приблизително успоредни със земята, когато са в позиция за засаждане. Винаги проверявайте височината на рамата и нивелацията на полето при пълен товар, за да се гарантира правилното настройване.

Ако все още не сте избрали правилната сеялка за предстоящата кампания, не пропускайте да посетите щанда на ИНТЕРАГРИ на предстоящото изложение БАТА АГРО. От 8-ми до 12-ти март, на щанд 17, ще имате възможността не само да видите сеялките KINZE, но и да се уверите сами в ненадмината им прецизност. Само за изложението у нас ще пристигне специална тестова машина, която симулира настройките, задавани при реална сеитба и отчита в реално време прецизността на изсяващия апарат.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.