1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. „Агра 2011“ с 35% по-голяма

„Агра 2011“ с 35% по-голяма

С 47% общо българските фирми са увеличили размера на своите експозиции

С 35% повече са наетите изложбени площи на Международната селскостопанска изложба „Агра“ в сравнение с нейното предишно издание. Българските фирми са увеличили размера на своите експозиции с 47% общо, а откритите площи, ангажирани от тях,  са двойно по-големи от миналата година. Това съобщи Богомил Бонев, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, където се провежда изложението.

Доказателство за големия интерес към „Агра“ е фактът, че участват фирми от Европа, САЩ и Азия, подчерта в словото си преди откриването на изложбата зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, който преряза лентата заедно с кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Компании и експонати от 24 държави се представят на „Агра 2011“, която ще продължи от 9 до 13 март. Те показват 38 новости, от които 5 световни и 4 европейски, а в Конкурса за иновации се състезават 48 продукта на 32 институти и фирми.

„Ръстът на изложбените площи говори колко добре се развива отрасълът. Но той е резултат и от  гъвкавата маркетингова политика на Международен панаир Пловдив, целяща да подкрепи бизнеса в трудните условия. Сега се добавя и подкрепата на държавата, тъй като „Агра 2011“ се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов“, добави главният директор на панаира Иван Соколов на пресконференция преди откриването на изложението. То демонстрира, че селското стопанство излиза от кризата и дава заявка да бъде водещ отрасъл в икономиката ни, смята Иван Соколов.

Отбелязва се ръст в износа на селскостопанска продукция, който вече има дял от 18% в общия експорт на страната, заяви зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. „Това показва, че отрасълът се развива правилно, но са необходими още усилия за обновяване на техниката и технологиите. Именно „Агра“ е мястото, където може да се решат много от проблемите, да се срещнат производители, търговци и потребители“, коментира зам.-министърът.

Акценти на „Агра 2011“ са биоземеделието, екологията и проблемите, породени от промените в климата. Те ще се обсъждат и в голяма част от 27-те прояви, включени в съпътстващата програма.

Щандовете са разположени в 4 палати на панаирния комплекс в Пловдив и ще бъдат отворени от 9 до 18 ч, а в неделя – до 14 часа.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.