1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Агроиндустрията – растеж и оптимизъм в условия на пандемия

Агроиндустрията – растеж и оптимизъм в условия на пандемия

Недостиг на суровини и растящи цени на металите и компонентите

Безпрецедентен възход на пазара на агротехника, растеж на продажбите и търсенето на трактори в световен мащаб и всичко това на фона на кризата с Ковид 19, растящите цени на суровини и горива, недостига на основни компоненти, логистичните проблеми при доставките на машини, временното затваряне на някои заводи в Европа.

Предизвикателствата, поставени от Зелената европейска сделка, индустрията посреща с иновации, нови решения за ефективно и щадящо околната среда земеделие, дигитални технологии, машини, работещи с алтернативни горива. И те можеха да бъдат разгледани на 44-тото издание на агроизложението в италианския град Болоня.

EBX

Този важен световен форум е мястото, на което производителите на двигатели категорично показаха, че вече са готови за зелената революция. Земеделски машини, задвижвани от горива, които не замърсяват околната среда, вече не са утопия, а реалност във връзка с изпълнението на стратегията за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и Зелената сделка на ЕС. Но производителите заявяват, че се нуждаят от още време за намиране на решения, базирани на водород или електрификация. При всички случаи вече има хибридни или метанови двигатели с малък отпечатък върху околната среда. Неслучайно първият трактор на метан вече е в масово производство и стана носител на наградата за устойчивост в конкурса Трактор на годината за 2022 г.

EBX

Вече има прототип на електрифициран специализиран трактор.

Антонио Салватерра, маркетинг директор на компания за производство на трактори – Италия:

Голямото предизвикателство за агроиндустрията е да отговорим на изискванията по отношение на двигателите, особено при специализираните трактори. Тук представяме овощарски трактор с двигател Стейдж 5. Това е хибриден трактор, отличен с награда за иновация. Той е с иновативно електрическо задвижване на предния мост с независими колела, регенерация на спирачната енергия, кабина с електронно управляемо полуактивно окачване и полуавтоматична трансмисия, която ви позволява да избирате скоростта на движение с помощта на джойстик. Машината ще влезе в масово производство през 2023 г.

Електрическото задвижване на предния мост на трактора е нов тренд в нашата индустрия и стъпка към устойчивост от гледна точка на опазването на природата и в същото време е устойчиво решение за индустрията от икономическа гледна точка.

EBX

Друг важен световен тренд в агроиндустрията са дигиталните технологии за управление на машини и стопанства.

Прецизното земеделие става особено популярно сред младите предприемачи. Transfarm 4.0 е подкрепен от Европа проект за увеличаване на участието на фермерите в сектора на прецизното фермерство. Проектът включва използване на данни, сензори и Изобус. Но малките ферми все още не са готови да поемат разходите за въвеждането им. Също така – липсват умения за работа с прецизни технологии. Секторът се нуждае от нова генерация техници, които трябва да са преминали през специализирано обучение. А то трябва да започне още от специализирани земеделски училища.

Организаторите на изложението в Болоня съобщиха, че на фона на Ковид 19 пазарът на агротехника бележи безпрецедентен ръст. За първите 9 месеца регистрацията на нови трактори в Италия е нараснала с 43.8% и този растеж се отнася за всички типове машини. Специално при тракторите новите регистрации са на 18 500 нови машини. Растежът на местния пазар заедно с растежа на експорта ще доведе до общ оборот на италианската агроиндустрия не по-малко от 14 млрд. евро до края на годината. 83% от италианските производител имат увеличаване на оборотите, като за 54% от тях този растеж е с повече от 20%. Този забележителен напредък се дължи на възстановяването от последиците от пандемията, но и от необходимостта фермерите да инвестират в най-новите технологии.

Антонио Салватерра, маркетинг директор на компания за производство на трактори – Италия:

За първите 6 месеца на тази година има 25% растеж на европейския пазар на трактори, специално за нашата компания този растеж е 45% и ние изнасяме 85% от нашата продукция.

В световен мащаб тенденциите за растеж за деветте месеца на 2021 са подобни – в САЩ имат новорегистрирани 246 000 земеделски машини, в Индия – 680 000 машини, което е с 25% повече в сравнение с миналата година. В Германия продажбите до септември са на близо 25,700 машини, в Испания растежът е с 13%. Турция регистрира растеж от 49%, с повече от 39 000 продадени машини. Русия още в средата на година отбелязва ръст на пазара на агромашини с 24.4%.

EBX

Анализатори коментират, че пазарите са задвижвани от добрите добиви, получени в някои части на Източна Европа и Австралия заради благоприятните климатични условия, което ще компенсира по-ниските добиви от пшеница в Русия заради сушата.

Отчетен е растеж на продукцията от ориз с 1.3 процента или това са 520 млн. тона. Според ФАО, световната земеделска продукция ще нарасне с 18% до 2030 г., а животинската продукция с 13% заради увеличаването на световното население. Заедно с количеството обаче е необходимо да расте и качеството, коментира президентът на FederUnacoma Алесандро Малаволти.

На фона на силния растеж на пазара на агротехника, се наблюдава безпрецедентен ръст на цените на основните суровини за агроиндустрията - над 200%. Енергийните разходи нараснаха с 365%, полиетилена поскъпна със 160%, полипропилена със 123%, а силиконът - с 300% за по-малко от 2 месеца.

Освен това има недостиг на суровини и повишаване на логистичните разходи. Кризата със суровините е вследствие на китайската политическа стратегия, срещу която не е лесно да се предприемат ответни мерки. Китай намали експорта на стомана и желязо, за да задоволи собственото си засилено търсене и резултатът е увеличение на цените на материалите за агроиндустрията в Европа в някои случаи с повече от 100%.

Проблемът показва слабостта на националните индустрии по отношение на стоманата и зависимостта от търговията с Китай.

Производители на агротехника заявяват, че до средата на следващата година могат да бъдат осъществени заявените доставки, но несигурността и притесненията остават за втората половина от 2022.

Растеж на пазара на агротехника на фона на повишаващите се цени на машини и оборудване. Земеделците обаче няма да спрат да инвестират в своето производство и това категорично беше доказано от успеха на изложението в Болоня. Въпреки че участваха по-малко компании – 1 350, въпреки липсата на важни производители от Китай и Индия, въпреки ограничените възможности за пътуване изложението беше посетено от близо 300 хил. гости, представени бяха повече от 40 000 машини в 14 специализирани сектора, бяха проведени 116 конференции и семинари на техническа и политическа тематика.

Според организаторите този интерес е признак на икономическо възстановяване, както и признание за важността на такива събития, представящи развитието на агроиндустрията като високотехнологичен сектор, свързан с целите на зелената сделка.

През 2022 г. за агросектора предстои истински изложбен маратон – през февруари в Хановер, а през ноември – в Париж и Болоня.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.