1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Българските земеделци работят предимно с руска селскостопанска техника, която е остаряла

Българските земеделци работят предимно с руска селскостопанска техника, която е остаряла

Полските фермери получават за 200 дка земя около 5500 евро, а българските – 2250

Българските земеделци работят предимно с руска селскостопанска техника, която е от преди 20-30 години. Това твърди Деян Попов от Садово, избран за "Най-добър фъстъкопроизводител на 2009 г." Земеделецът имаше възможност да посети най-голямото европейско агро изложение, което се проведе в Полша. Инициатива се организира за първи път у нас.

„Полските фермери работят с чисто нови немски и японски машини, а ние използваме руска техника на 20-30 г., твърди Попов. В района на Садово например, има само две комбайни и те са втора ръка. Цената им на старо е около 10 -12 000 лв.”

Според Попов българските земеделци са в крак с модерната европейска техника. „Всичко, което се предлагаше на изложението, го има и на панаира в Пловдив. Проблемът е, че малко от българските селскостопански производители могат да си позволят по-нови машини, които са с подобрения. Нямат и облекчена система на разсрочено плащане, както е в Полша”, допълва той.

Старите машини на практика се отразяват на обема на производството, а не на качеството на продукцията. Модерната техника би позволила на фермерите у нас да оптимизират работния процес, да постигат по-добри резултати и да са по-конкурентноспособни на европейския пазар. Нашите земеделци често са принудени да ползват и техника (напр. трактори) под наем, а техните цени също се покачват постоянно.

Тази трудност според него е свързана и с ниските субсидии за земеделие. Полските фермери получават за 200 дка земя около 5500 евро, а българските – едва около 2250 евро.

От началото на  септември тази година стартира и подписка за референдум за изравняване на земеделските субсидии в ЕС, която трябва да приключи след 3 месеца - на 8-ми декември. Според Стефан Личев, председател на Земеделския народен съюз, българските земеделци получават три пъти по-малко от помощите, които вземат европейските селскостопански производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.